МЕТОДИ ЗА ИЗРАБОТВАНЕ НА ЦЕВИ.

Инструмента, с който се правят нарезите в цевите, се нарича протяжка.

Това е един от най-евтините начини да се изработи цев и цевите изработени по този начин са  познати под името cut barrel.

Ако се ползва качествен инструмент, може да се получи и доста качествена цев.

Като казвам качествена, та да поясня за какво иде реч.

На видеото, може да се направи разлика, между качествена и не дотам качествено изработена цев.  

Разликата идва дори от комбинацията на видовете зъби.

Работната част на протяжките работещи по обикновената схема на формообразуване включва: режещи чернови, режещи чистови и калиброващи зъби. Също така може да се използват и отделни протяжки за всяка една от операциите.

При нарязване на къси цеви има начин, при който се ползва машина подобна на шепинг.

Видеото по-долу показва този процес:  

Масовият индустриален начин за производство на цеви е студено коване, но в Европа, където производителите на оръжие са вече предимно големи, контролирани от правителствата предприятия.

Всеки производител хвали неговия си метод. Студеното коване изисква най-скъпите машини, а производителите на цеви в САЩ са обикновено малки предприятия или дори самостоятелни занаятчии, които не могат да си позволят да теглят кредит за 2 милиона долара само за машината за изковаване, затова и ги правят с нарязване или протяжка и когато са грамотни и ползват добри заготовки правят и добър продукт.

По принцип студено кованите цеви са най-износоустойчиви поради изковаването на метала.

С протяжка ще рече, че през заготовката, с помощта на хидравлична преса се прекарва карбиден бутон с огледалния образ на цевта, заедно с нарезите. Това е най-разпространения начин в щатите, по-бърз е от коването и нарязването, по-евтин е, но има и малко по-голям процент брак. Недостатък е, че ако има последващо дооформяне на цевта отвън се променя и вътрешния диаметър, макар и минимално. При отнемане на метал отвън, цевта правена с протяжка се разширява, при отнемане на метал от кована цев диаметъра на цевта намалява. Разликите са поради спецификите на създадените вътрешни напрежения. Така се постига и минимално стеснение на цевта към дулото, което е важно условие за точна стрелба с оловни куршуми – при цевите, правени с протяжка, около дулото се оставя по-голям диаметър отвън, при кованите – цевите се стесняват към дулния срез.

В Русия цеви се нарязват и с електроерозия. Това май е най-евтиния метод за правене на цеви без създаване на допълнителни вътрешни напрежения.

Много от малките оръжейни фирми и в Европа и В САЩ предпочитат да купуват готови нарязани цеви, (не само заготовки) от  Лотар-Валтер. Това са цеви, правени с протяжка. В САЩ това са най-евтините цеви. Лотар-Валтер продава цеви, които са готови за монтиране и цеви, които са нарязани но не са оформени според специфично оръжие.

Изработката на една цев е сложен процес няма значение по кой от начините се прави.

Начина с електроерозията се използва най-вече за големите калибри така се правят оръдията.

Цеви могат да се правят и с прошифки.Този инструмент се изтиква през отвора на заготовката, докато протяжката се дърпа.

Студеното коване е процес, при който заготовката се слага  в един дорник на машината Цевта същевременно се върти и придвижва по дължина, а едни чукове със специална форма и  хиляди удари в секунда  я изковават по цялата и дължина.

Няма предварително нагряване на материала .

При това кристалната решетка на материала се уплътнява и става  по-здрава, а методът е  високо производителен.    

 Видове цеви

Връзчици:

http://www.shooting-ua.com/arm-books/arm_book_156.htm

  Тук, най-долу в дясно , има видео и може да се види процеса на изковаване.  http://www.czub.cz/np/index.php?id=26&lang=en

 Доста информация за  ползващите английски. Има и снимки.  http://www.firearmsid.com/Feature%20Articles/RifledBarrelManuf/BarrelManufacture.htm  

http://firearmsid.com/Feature%20Articles/FlowForming/riflingbyflowforming.htm

Публикувано на Хоби. Запазване в отметки на връзката.