Хлебни кифлички – лукс разкош.

Това е нещо невероятно вкусно и ако някой се престраши да ги направи ще ги помни цял живот и ще ги прави винаги, когато се сети за тях.
Тестото лесно се забърква в подходяща купа и се омесва на ръка, но аз сложих съставките в хлебопекарната и я оставих да свърши тази работа, защото е по-лесно.
Там го оставих и за първото втасване, което трае около час. Тестото трябва поне да удвои обема си.

Ето и продуктите за една тава:
700 гр брашно универсално на София мел.
250мл прясно мляко.
100мл олио
1чл сол
1чл захар
10гр прясна мая. Това е 1/4 от бучката.
2 яйца.
Около 100 гр маргарин или краве масло.
Към затопленото(хладко) мляко се прибавя маята , захарта и една лъжица брашно. Разбърква се добре и се оставя за 10тина минути на топло за да шупне маята.
Към пресятото брашно се прибавя солта и се размесва.
От яйцата се отделя единия жълтък, добава му се една сл олио и две мляко и се оставя за намазване.
Всички съставки се смесват в подходяща купа или в машината за хляб и се замесва меко тесто.
Най-пипкаво е разточването и завиването на кифличките.
Останалото е за 10ина минути работа.
Повечето е чакане.
Тестото изсипах на кухненския плот, направих го на фитил и го нарязах на 12 еднакви парчета. На снимката парчетата са повече, но това са снимки от първия опит, а след него се оказа, че оптимално е бройките да са 12Фитил нарязан на парчета.

После всяко парче разточвах на намазнения с олио плот ( плотът се маже на всяко парче ) с мазна точилка, като се опитвах да му придам триъгълна форма.

Триъгълника повече прилича на стелка за обувка, но това е без значение.
В тесния край се поставя парченце маргарин или краве масло колкото дребно орехче.
В широкия край се правят три разреза. После се завива

Завиването

и в намазнена тавичка

Намазнената тавичка

кифличките се подреждат , като се оставя по малко място между всяка кифличка понеже пак ще се надуят.

Подреждането не е на ниво, но после не се забелязва

Покриват се с фолио и се оставят на топло още за около час за да втасат отново. Аз ги сложих във фурната включена на минимална температура.

Второто втасване във фурната

След втасването се засилва фурната на 180 градуса кифличките се намазват с мека четка с единия жълтък разбит със супена лъжица олио и две сл прясно мляко. Поръсват се със сусам, ленено семе, кимион или каквото предпочитате.
Пекат се в средата на фурната около 20-30 минути, докато добият желания загар. Спира се фурната, вратата се открехва и тавата се оставя да изстине постепенно за поне 10 минути.
После ядене му е майката. Стават много пухкави и текстурата им е на конци като на козунак.

Вече изпечените кифлички.

След малка модификация на съставките, при спазване на същата технология и последователност, хлебните кифлички се превръщат в разкошни козуначни такива.

Ето и тунинга:
Добавям още едно яйце като намалям млякото от 250 на 200мл
Увеличавам маслото от 100 на 120 мл.
Добавям и 120 гр захар, която разтвярям в затопленото мляко.
Увеличавам брашното от 700 на около 800гр. и му добавям две ванилии.
Плънката:
100 гр стафиди накисвам в малко ром, после отцеждам и подсушавам с нишесте или брашно.
150 гр орехи нарязвам на не много дребно и размесвам с настърганата кора  на половин лимон, добавям маково семе и лъжица захар.
Локумите от две кутии локум правя на толкова фитили, колкото са ми бройките кифлички. При мен в случая 12.
Плънката разпределям равномерно при завиването на кифличките.
След втасване , намазвам с яйцето и поръвсам с маково семе и обилно с кристална захар.
Получава се 2 кг изпечен козунак под формата на 12 кифлички.
Ако всички продукти се купят на сегашните цени излиза около 6 лв, което е 3 лв за килограм.
Това, което се получава обаче, няма нищо общо с козунака, който се предлага в магазинната мрежа.

Публикувано на Храна и напитки. Запазване в отметки на връзката.