Плейърът на YouTube възпроизвежда файлове с резолюция 4k

Мислите си, че 1080p е голяма резолюция? Помислете отново.

YouTube съобщиха, че от скоро плейърът на уебсайта им  поддържа видеофайлове с резолюция 4k. Това е стандартна разделителна способност за филми, която е точно 4096×3072 пиксела. Ramesh Sarukkai, инженер в YouTube, съобщи в блога си, че 4k е приблизително четири пъти по-голяма резолюция от 1080p и два пъти повече от резолюцията на технологията Imax, която прожектира филми с разделителна способност от 2048×1080 пиксела.

За да потвърдят това, от YouTube пуснаха плейлиста с видеоклипове, които могат да бъдат възпроизведени в тяхната оригинална резолюция, т.е. 4k. Sarukkai споделя, че за да може потребителите да гледат тези клипове, те трябва да притежават много добра интернет връзка и компютър, който да има нужния хардуер, за да просвири клиповете. Ако искате да разгледате плейлистата, натиснете тук:   http://www.youtube.com/view_play_list?p=5BF9E09ECEC8F88F

1080p си остава най-високата резолюция в почти всички HDTV устройства. По-новите мобилни устройства като iPhone 4 и HTC Evo могат да записват видеоклипове с резолюция 720p, като оставят 1080p и нагоре за специализирания филмов хардуер.

Advertisements
Публикувано на Без категория. Запазване в отметки на връзката.