Полезни съвети

– Можете да почистете огледалото с памук, потопен в алкохол.

 – Глазирани плочки в банята се чистят с оцет и вода (1:5).

 – Новата ви метла ще трае дълго, ако преди употреба я накиснете в топла сапунена вода.

– Силен разтвор на оцет чисти петна от стъкло и огледала (една супена лъжица оцет на чаша вода).

 – Цветът на килима ще бъде възстановен ако вечерта се поръси с фина бяла сол, а следващия ден почистим солта с мека чиста влажна кърпа.

 – Паркета може да почистите с влажна кърпа, потопена в студена вода с глицерин (една супена лъжица на чаша вода).

 – За отстраняване на неприятни миризми в стаята изчистете мебелите с влажна кърпа с оцет.

 – Глинен съд може да изчистите с горчица.

 – Тъмни петна на сребърни и посребрени прибори лесно се чистят като ги изтриете с мека кърпа, потопена в смес от амоняк с тебешир или паста за зъби.

 След това ги изплакнете с топла вода и избършете внимателно.

 – Сребърни изделия се чистят като се потопят в топла вода с хлебна сода (50 г на 1 л вода) или сапунена вода с амоняк (1 супена л на литър вода).

 – За да се избегне запушването на мивката тя трябва да се чисти често с горещ разтвор на сода за хляб – супена лъжица сода за хляб на литър вряла вода.

 – Пожълтялото в банята се чисти с готварска сол и лимонена киселина.

 – Пожълтял емайл се чисти с готварска сол и оцет.

 – Една ябълка или разрязан на две лимон са достатъчни, за да ухае банята приятно.

– Не напълвайте вазата с много цветя, за да бъдат по-трайни.

– Когато боята за обувки се е свършила, намажете ги със салфетка, напоена с крем за ръце или тоалетно мляко.

– Гребени и четки ще почистите лесно от мръсотията, ако периодично ги потапяте в хладка вода, в която сте поставили 3 супени лъжици белина и 3 супени лъжици сода бикарбонат.

– Яйцата се белят по-лесно, ако се варят в подсолена вода.

 – Петно от вино или кафе върху покривката ще почистите успешно, ако го поръсите с малко готварска сол, а след това го изперете и изплакнете обилно с вода.

 – За да почистите съдовете за печене, натъркайте ги силно докато са горещи с перилен препарат. Покрийте ги с влажна кърпа и изчакайте.

 – За да почистите загоряла храна, сварете оцет и сол в съда.

 – За да почистите петна от кафе и цигари от порцелан, изтъркайте ги с влажен парцал и сода за хляб.

 – Премахнете потъмняването от медна посуда, като смесите равни части зехтин и оцет или сол и лимонов сок. Почистете потъмнената повърхност с хартиена кърпа.

– Оцетът е задължителен, когато чистите кристал. Смесете 1 част оцет с 3 части топла вода и оставете да изсъхне на въздух – кристалът няма да има петна!

 – За да се отървем от миризма на лук, чесън или риба, срежете лимон и натъркайте повърхността с него. – Сварете малко оцет или чаена лъжичка карамфил, за да премахнете миризмата след готвене.

 – За да се пести време, трябва да се пазарува в по-голямо количество 1—2 пъти в седмицата, а продукти като захар, брашно, ориз, консерви, олио и др. 1—2 пъти в месеца.

 – Салатите, марулите, пресният лук и чесън и репичките се запазват свежи до 3 дни, като се изчистят, измият се и се поставят в найлонов плик или в похлупена тенджера в хладилник.

 – Маслините се попарват с вряла вода, отцеждат се, подсушават се върху кърпа, нареждат се в буркан и се заливат с олио. Държат се на хладно място. Така се запазват 5—6 месеца.

 – Сиренето се запазва най-добре, като се нареже на парчета и се нареди в дълбок съд. Прибавя се сол (1 супена лъжица на 1 кг сирене) и се налива вода, докато сиренето се покрие. Похлупва се и се държи на хладно. При по-дълго пътуване сиренето може да се запази свежо 10—15 дни, без да изсъхва и да променя вкуса си, по следния начин: завива се в обикновена амбалажна хартия, слага се в найлонов плик и се опакова добре, за да не изтече саламурата.

– Хлябът се запазва най-добре в обикновена книжна кесия.

 – Ястията трябва да се разбъркват с дървена лъжица, за да не се надраскват съдовете и да не се смачкват продуктите.

 – При варене трябва да се подбират еднакво големи картофи, в противен случай една част от тях се сваряват, а другите остават сурови.

– Добре е пърженето на риба и печенето на чушки да стават на проветриво място (балкон, двор, тераса), тъй като миризмата остава за дълго в кухнята.

 – Салатите трябва да се приготвят в по-гелеми и дълбоки съдове, за да могат добре да се разбъркват. – Повторно ястията трябва да се затоплят на по-слаб огън, за да не загорят или да не изври водата, при което ястието става солено. Не се затопля цялото ястие, а само необходимите порции. 

 – Всички салати от пресни зеленчуци трябва да се посоляват малко преди сервирането, тъй като от солта омекват, разводняват се и се губят част от вкусовите им качества.

– Докато се приготвят ястията, на печката трябва винаги да има съд с топла вода, за да се долива, ако е необходимо.

– Поддържането на съдовете чисти подобрява хигиената в дома, а подреждането им доставя естетическо удоволствие.

– Емайлираните части на готварската печка се почистват със сода бикарбонат и с влажна кърпа. Така не се  получават драскотини. След това те се избърсват с чиста кърпа няколко пъти.

 – Ако се мият с веро, съдовете трябва да се изплакват обилно с чиста вода.

 – Когато се пържи, всички съдове, конто не са необходими при приготвянето на ястието, трябва да се свалят от готварската печка, за да не се замърсяват от пръските мазнина. За да се пести време, мазнината, която пръска от тигана върху готварската печка, трябва да се избърсва веднага с влажна кърпа, тъй като засъхва много бързо и след това е необходимо много време, за да се почисти.

 – Мръсните съдове се мият след всяко хранене, иначе те засъхват и се събират в голямо количество. Измиването им е по-трудно и изисква много време. Освен това оставянето на мръсни съдове не е хигиенично.

– За да не се скъсява животът на електрическата плоча, тя не бива да се оставя празна, ако е гореща. Ако готовото ястие трябва да се свали от огъня, може да се постави отгоре съд със студена вода.

– Върху загрята електрическа плоча не бива да се поставят мокри съдове.

Advertisements
Публикувано на Съвети- Tips & Tricks. Запазване в отметки на връзката.