Tips&Tricks-КУЛИНАРНИ СЪВЕТИ.

Когато тестото залепва за ръцете, докато го месите, използвайте бутилка, пълна със студена вода, вместо точилка.

 Тестото с мая няма да лепне, ако предварително намажете ръцете си с олио.

А ако искате да пренесете до тавата тесто, което е разточено на прекалено тънък пласт, леко го поръсете с брашно, навийте го около точилка и после го развийте в тавата.

За да не прегаря тестото във фурната, сложете под тавата съд, пълен с вода.

За да е пухкаво тестото, винаги го пресявайте поне веднъж.

Изделията от тесто без мая ще бъдат изключително пухкави, ако добавите в него една лъжица коняк.

За да изчислите точната пропорция на мая в тестото, помнете, че кубчето мая трябва да е от 2 до 5 процента от общото тегло на използваното брашно, а сухата мая трябва да е от половин до един процент.

Колкото по-малко течност и мазнина има в тестото, толкова по въздушно става то.

Ако използвате масло за тестото, предварително го стоплете леко, за да стане като крем, и тогава го смесете с брашното. Ако маслото е прекалено меко, тестото не става достатъчно еластично, затова предварително охладете маслото.

Ако прекалите със захарта в тестото, печивото много бързо ще изгори, а вътре ще остане сурово. А ако прекалите със содата за хляб, печивото ви ще е с тъмен цвят и неприятен вкус. При използване на сода я изгасете с оцет или лимонов сок и не месете дълго тестото, защото  става много твърдо.

Преди да сложите стафиди в тестото, добре ги измийте и ги подсушете. Ако сте ги накиснали предварително в мляко или алкохол (коняк, ликьор, ром), след като ги отцедите, преди да ги добавите към тестото, ги оваляйте в брашно. Ако не го направите, около влажните сушени плодове ще се образуват дупки.

Когато правите блат за торта, захарта и яйцата не трябва да се разбъркват с брашното повече от 15 секунди, иначе тестото няма да е пухкаво. Веднага след бъркането трябва да се излее във форма.

Не си правете шеги с биенето на белтъци – ако не сте ги разбили до пяна, се получават едри мехури, които се разрушават при влизане в тестото и печивото се получава много жилаво.

Ако трябва да добавите сол в тестото, не я сипвайте, а я разредете с вода и тогава добавете в тестото.

Тестото с мая ще стане много пухкаво, ако добавите в него настърган сварен картоф.

Макароните се варят в обилно количество  вода,посолена след като е завряла и точно преди да се поставят

Още преди да са изцяло готови,макароните се изплакват със студена вода и се слагат пак да се досварят до готовност,така наречената ал денте т.е. да се усещат леко твърди при опитване.Това е в случая,когато следва печене

 

Босилека не се мие на течаща вода,защото губи част от аромата си – почиства се с влажна кърпа или гъба.

 

Пухкава панировка ( на сиренца, кашкавал и т.н.):

яйце
галета
бира
сода за хляб

Всичко се смесва и в него се панират нещата.

 

Картофки соте:

Марината:  соев сос, пресен копър, счукан
чесън и 1 суп. лъж. мед ( или захар) .

Картофите се нарязват на шайбички и се объркват с маринатата. Запичат се в тавичка с масло.

 

Неслепващ се ориз:

Измива няколко пъти със студена вода, за да падне нишестето от него.
Във водата, в която ще се вари ориза, се слага зехтин, сол и една или две чаени лъжички лимонов сок- той не дава на ориза да се слепне.

 

 

Публикувано на Съвети- Tips & Tricks. Запазване в отметки на връзката.