ХЛЯБ В ХЛЕБОПЕКАРНА

Споделям личен опит.
Машината ми е TAURUS.
Минах през много експерименти, включително почти всички от рецептите в книжката с машината. Резултатът бе плачевен.
Хвърлен хляб нямам, но докато постигна добър резултат доста четене падна.
Купете си електронна везна. Така ще сте сигурни, че винаги слагате едно и също количество от компонентите и лесно ще можете да внасяте корекции в рецептите си.
Тава са изводите, до които стигнах и една добра рецепта за обикновен бял хляб, който правя всеки ден,с един и същ  – винаги отличен разултат.

За да се получи 750 – 800 гр изпечен хляб, трябва да се използва между 500 и 600 гр брашно.
Купувам  това на София Мел. Пакети по 2 кг. и посочената рецепта е с него.
  
Имайте предвид, че брашното е много важен компонент и с различни брашна при една и съща рецепта, може да се плучат  различни резултати.
При мен се получава с 585 гр. и четвъртинка прясна (жива) мая – 10-11 грама. Ползвам турската YuVa – продават я в БИЛА.
Вода 280 гр. Пиша грама, а не мл, защото я тегля. 1 или 2 чл сол и 1 чл захар. Лъжичката е мерителната, която върви с всяка машина.
Първо в контейнерчето наливам 20 гр. олио или разтопено краве масло.Общото количество вода затоплям до темп. около 35 градуса.
В една чаена чаша слагам маята и захарта и наливам от затоплената вода, колкото да покрие бучката мая.
Разбърквам с пръст да се разтвори маята и добавям две пълни супени лъжици от общото количество брашно в чашата при разтворената вече мая и отново разбърквам до получаване на гъста хомогенна смес.  Изчаквам 10тина минути, докато сместа в чашата шупне и удвои обема си. Останалата вода добавям в контейнера при маслото. Солта слагам в брашното и я разбърквам в него за да се размеси добре , но след като от него съм  взел двете лъжици за захранване на маята. Не бива да се слага солта при маята! След като маята шупне, я добавям в контейнера при водата и маслото и отгоре насипвам останалото брашно.
Нагласям машината на леко или на средно изпечена кора и основна  програма, която при мен е  с продължителност 3 часа и 10 минути.
В последната фаза на втасването, тоест преди да започне печенето, тестото в контейнера трябва да излиза извън него.
Тоест, шапката на хляба , да стърчи над равната горна част на контейнера около 3 см. Печенето е около час.
Майсторлъка е, да се намери баланса на съотношението брашно-вода -мая, с продължителността на програмата на Вашата машина.
Понякога няколко минути са от същественно значение, за качеството на получения хляб.
Ако времето дойде много , тестото може да превтаса и като започне да се пече , хлябът спада и шапката му хлътва.
В този случай, трябва да се намали маята или да се увеличи малко брашното, или пък да се намали малко първоначалната температура на водата.
В другия случай, когато времето за втасване е било недостатъчно, хлябът не успява да втаса, не се вдига достатъчно, става тежък (клисав) и трябва да му се намали брашното, да се увеличи водата, маята или температурата и, но много предпазливо, защото  при надвишаване на 38 градуса , дрождите умират и маята спира да действа.  Предлагам експерименти с маята да не си правите.
По-мекото тесто, втасва по-бързо. Стремете се полученото тесто при първото замесване да е с твърдост като мекото на ухото.
След това вече тестото вследствие действието на дрождите от маята омеква става лепкаво и по-меко. 
Не отваряйте капака на машината за да надничате вътре.  Допустимо е само в първите десетина минути и то колкото е възможно за по-кратко. Просто за няколко секунди.
Някои машини имат първоначално подгряване на продуктите преди да започне месенето. Моята такава функция няма.
Имайте предвид, че ситуацията при други марки машини може да е коренно различна от тази при моята,
ако обаче спазите грамажа и продължителността на програмата е с малки разлики във времето, с ползването на по-горните напътствия, ще успеете да нагодите рецептата лесно към Вашата машина.
Когато хлябът е вече изпечен, го извадете веднага от машината и го поставете на метална решетка.
След като поизстине го завийте в памучна кърпа и след напълното му изстиване след около час иполовина, може да го поставите в найлонов плик.
Топлият хляб в никакъв случай не режете. Ако толкова искате да го ядете топъл, просто внимателно го разчупете.
На снимките, хлябът е намазан с краве масло веднага след изваждането от хлебопекарната.
Пожелавам Ви успех и много дъхави хлебчета.
Публикувано на Храна и напитки. Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to ХЛЯБ В ХЛЕБОПЕКАРНА

 1. Петя Станева каза:

  Здравейте Иво,днес си купих хлебопекарна като вашата(надявям се все още да я ползвате).Веднага започнах да се ровя за изпитани рецепти за тази хлебопекарна и единствената ,на която попаднах е тази тук и на вашите питания в един архив на форума на бг мама.Още утре ще пробвам тази рецепта,но това,което искам да ви помоля е ако знаете други сполучливи рецепти,не само за хляб, а и изобщо тънкости за боравене с машината да ги споделите с мен.Много исках да имам хлебопекарна и се надявам да не съм направила грешен избор.Ще съм ви много благодарна ако ми помогнете 🙂

 2. ivodoc каза:

  Здравей Петя.
  За съжаление не ползвам машината за друго освен да правя хляб с нея и ползвам само посочената по-горе рецепта. Есествено на тази „основна“ рецепта съм правил модификации, но те се състоят предимно в добавяне на различни семена, плодове, зеленчици и подправки. Заменял съм водата с прясно мляко, айрян ( кисело мляко разредено с вода ), добавял съм лук, чесън, маслини, стафиди, краве масло и зехтин, чубрица , чер и червен пипер и всякакви зелени подправки. От семената ползвам ленено, слънчогледово, тиквено, сусам, мак, ким. С две думи може да се каже, че добавям всичко, което ми харесва като подправка и вкус.
  Ползвам я и само за замесване на теста, които после правя на други изделия, които пека в обикновена фурна.
  Трябва да се спазва основното правило за съотношението на течните и твърдите подправки. Затова всичко тегля на везна. След време, като натрупаш опит ще започнеш да се ориентираш по консистенцията на тестото преди да е започнал процеса на втасване. Тестото не трябва да е твърдо, нито много меко. Колкото е твърдо мекото на ухото трябва да е. При нужда се добавя брашно или олио, за постигане на желаната консистенция.
  Правя и един черен хляб. Комбинация на пълнозърнесто и типово брашно, трици, меласа, нес кафе, краве масло и черен шоколад, но точната рецепта сега не е пред мене. Когато имам време, ще я направя, ще снимам и ще я публикувам в блога.
  Пожелавам ти успех.

 3. Петя Станева каза:

  Много благодаря за бързия отговор,вчера направих хляба от рецептата и стана страхотен като за първи път :)Весели празници и благодаря отново !

Коментарите са изключени.