ОБРАБОТКА НА ДЪРВЕСИНА С ЕСТЕСТВЕНИ МАТЕРИАЛИ – Масла.

В този материал ще намерите начини за използване на естествени масла и восъци за третиране на дървени повърхности, Смоли и полиращи средства, както и съвети за приготвянето на собствени смеси, придружени винаги с успокоителното чувство "3нам какво има в сместта".

Масла

Растителните масла са доказано средство за третиране на дървени повърхности. Намаслената повърхност има възможност да диша и запазва топлият си, естествен характер. Поради сравнително бавното изсъхване на маслата, те са способни да проникнат в дълбочина и да заздравят повърхността. Чрез намасляването се подчертава шарката на материала и се изтъква естествената красота на дървото.

С цел намаляване на времето за съхнене се използват преоксидирани(преварени) масла. Ако сте решили да използвате химични добавки със същата цел(ускоряване на изсъхването), то ви препоръчвам да НЕ използвате сикативи, заради наличието на метални съединения в тях.

За разреждане или ароматизиране на маслата се използват други, нисковискозни масла като балсамов терпентин или портокалово масло. Последните две не са подходящи самостоятелно в чистата си форма за третиране на дърво.

Съществуват и невтвърдяващи се растителни масла, като камелиевото масло, които не са особено подходящи за продължителна защита на дървени повърхности.

Целта на смесването на различни видове масла е да се изолират специфичните, желани или нежелани от нас функции.

Обърнете внимание, че при използването на парцали за нанасянето на маслата е необходимо те да бъдат съхранявани в затворени съдове за да се предпазят от самозапалване!!!

Лигнеа – китайско тунгово масло.

Свойства:

Тунговото масло прониква дълбоко в повърхността на дървото( не дълбоко в сърцевината а на повърхностния слой), като я втвърдява и я прави устойчива на механически увреждания и до голяма степен резистентна срещу вода (има приблизително двойно по голяма резистентност от лененото масло). Тунговото масло съхне матово, без неприятни отблясъци. Въпреки това обаче дървото запазва естествените си функции. Защитният слой е еластичен и не потъмнява с времето както при лененото масло.

Тунговото масло (лигнеа), е еднакво подходящо за третиране на домашни и  градински мебели,  музикални инструменти, дървени играчки, дървени лодки и даже зидове. Китайската стена е покрита с цялостен слой тунгово масло,  който я е консервирал през годините.

Тънки слоеве тунгово масло осигуряват и корозионна защита на металите.

Лигнеа може да се нанася в много слоеве. Разрежда се с балсамов терпентин или с други растителни масла.

Препоръчително използване:

За външна употреба –  веранди, огради, градински мебели и др:

-Първи слой –  тунгово масло / балсамов терпентин в съотношение 10 : 1

-Следва леко шлифоване на повърхността и още от 2 до 4 следващи слоя с чисто тунгово масло.

Тази  рецепта осигурява  висока защита на дървесината cрещу времето.

За вътрешни помещения – подове, стълбища, мебели и др:

Първа стъпка – тунгово масло /балсамов терпентин = 10 : 1, шлифоване, последвани от 1 до 3 слоя със смес от следните масла:

1. тунгово/ленено/портокалово = 10 : 2 : 0,5 .

2. тунгово/пчелен восък/балсамов терпентин = 10 : 0,5 : 1. Пчелният восък трябва предварително да се разтвори в балсамов терпентин.

3. тунгово масло/портокалово масло = 10 :1 .

Резултата е фина, ухаеща повърхност с висока защита от замърсяване (поради затворените пори).

За третиране на декоративно дърво – фрески, украшения ,чирени се ползва тунгово, камелиево или портокалово масло в съотношение 10 : 1 : 0,5 .

Прониква добре, добре се полира и затваря порите.

 Запълване на пори:

В чистата си форма тунговото масло е подходящо за запълване на порите. Зе целта се нанася дебел слой и се оставя да дръпне докато се сгъсти без да се избърсва непопилата част. Получилата се след известно време на съхнене желирана маса, се втрива силно в дървото с ръка или парцал и остатъка се избърсва. Оставя се да изсъхне. След пълното изсъхване третирането може да се повтори по желание до 5 пъти, до постигане на желаните плътност и оттенък.

Съхнене:

Съответно времетраенето на съхненето възлиза на около 12 часа ,за изсъхване на повърхността и 30 часа, за пълното втвърдяване.

Времето на съхнене зависи от вида на дървото, околната температура и влагата във въздуха.

При третиране на много порести материали, тунговото масло може да проникне в голяма дълбочина, това да възпрепятства достъпът на кислород необходим за втвърдяването. В такива случаи времетраенето на съхненето се увеличава мнoгoкратно.

Допълнителна информация:

Чистото тунгово масло е гъсто и самостоятелно трудно прониква в дълбочина. За да се оптимизират проникващото му качество то би трябвало да се разреди или затопли. В чистата си форма маслото има натрапчив мирис, който след изсъхване или при смесване с портокалово масло или балсамов терпентин се загубва. В течно състояние маслото е възможно да дразни кожата. След изсъхването си обаче то е химически стабилно и свободно от вредни емисии.

 Синезис – китайско камелиево масло

Произход:  

Извлича се от семената на китайското камелиево дърво.

Свойства: 

Цветът на маслото варира от прозрачен до леко жълтеникав, консистенцията е рядка, не се втвърдява, има слаб аромат.

Приложение:

За тялото:

Камелиевото масло е основа на лосиони, мехлеми и сапуни. Намира голямо приложение като масажно масло и масло за коса – било е незаменимо за японските гейши. Традиционната китайска медицина му приписва редица хомеопатични свойства.

Втриване:

Тъй като камелиевото масло не се втвърдява и проявява ниско повърхностно напрежение, то е подходящо като фина смазка при шевни машини, сгъваеми ножове, играчки, рибарски макари и др.

При добавка на балсамов терпентин камелиевото масло става по-гъсто.

Поддръжка на дървени повърхности:

Нанесено върху дървени повърхности, нисковискозното камелиево масло прониква бързо в дълбочина и прави дървесината лесна за полиране. Маслото е бистро, без изявен цвят и не променя цветовата окраска на дървото, обаче подчертава  шарката му. В чиста  форма не се втвърдява и поради това не предлага трайна защита на дървото срещу влага и мръсотия. Подходящо е за разреждане на гъсти растителни масла като тунговото, като подобрява техните размазващи и проникващи свойства. Камелиевото масло се използва и за мазане на парцала, с който се правят шеллак политури.

За фино шлайфане на повърхности при правенето на политури с маслени лакове се използват бимзово брашно или трипелов прах като абразиви. В комбинация с тях камелиевото масло е много подходящо за щадящо почистване и освежаване на стари лакови политури.

Пет процента ( 5% ) портокалово масло може също да се прибавя към камелиевото.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Линоля – шведско ленено масло

Произход:

Извлича се чрез студено или топло пресоване както и чрез екстракция от семената на растението linum isitatissimum.

На пазара се предлага в различни форми. В чистата си форма, затоплено, преоксидирано, като фирнис, избелено или смесено с вещества ускоряващи съхненето му.

Шведското ленено масло (Линоля), за което става дума тук, се добива чрез студено пресоване и бива избелвано/рафинирано само на слънчева светлина. Това е чист натурален продукт без никакви допълнителни химически примеси.

Свойства:

Като втвърдяващо се масло, лененото още от дълбока древност е основа на повечето маслени лакове и смеси запазващи дървото.

Шведското ленено масло се характеризира с особено голямо съдържание на линолови киселини, които усилват втвърдяването. То има светло жълтеникав ясен цвят, рядко е и притежава добри проникващи свойства. При различни условия времетраенето на съхненето възлиза на около 12 до 36 часа за изсъхване на повърхността. Лененото масло значително изтъква шарката на дървото,  втвърдява повърхността, предлага добра защита срещу влага и замърсяване, лесно е за употреба и е екологично чисто.

С течение на времето повърхностите третирани с ленено масло придобиват кехлибарено жълтеникав цвят поради образуването на линоксин. Този ефект може да се намали при прибавянето на малко от леко червеникавият алканов корен, който още повече подсилва шарката на дървото.

Приложение:

Лененото масло се препоръчва за употреба при повърхности в затворени помещения. Възможни са много и разнообразни смески с други масла или смоли. За подобряване на разтворимостта им лененото масло трябва да се загрее.

Пример за изработката на качествено покритие с ленено масло:

Шлифова се фино повърхността (едрина на зърното 180-240), навлажнява се с вода, оставя се да изсъхне и после се шлифова отново но с 240-330 едрина.

Първия слой:

Лененото масло се загрява до около 55°, но бавно…най-добре на водна баня или вместо да се загрява се разрежда с 20% балсамов терпентин.

Нанася се и се оставя.

След 1 час се избърсва това, което не е попило и се оставя да изсъхне  1 ден, после се шлифова наново с едрина на зърното 320.

Следват 1 до 3 слоя с неразредено ленено масло без шлифоване между слоевете.

След няколкоседмично съхнене повърхността се полира с парцал.

Така обработената повърхност, за да запази качествата си, се полира два пъти в годината с пчелен восък .

Нанасянето на лененото масло с четка или парцал,  става напречно на влакната на дървесината, а полирането се извършва по посока на влакната.

Предмети, които често се използват в неблагоприятни условия, изложени са на силна влага,механични увреждания и напрежения, могат да бъдат дълбоко импрегнирани, като за целта престояват няколко дни, потопени в топло ленено масло.

Портокалово масло

Представлява натурален продукт без химични добавки и се извлича от кората на портокала.

Свойства:

Освен козметични свойства маслото е подходящо като разтворител за маслени бои и като средство за почистване на четките.

Препоръчано използване:

Като добавка от 5% до 20% към тунговото масло за отнемане на неговият специфичен мирис. Така тунговото масло става по-течно и по-лесно прониква в дървесината.

Допълнителни указания:

Приложено на много светли повърхности портокаловото масло води до леко потъмняване на цвета им.

Балсамтерпентиново масло.

Извлича се чрез двойна дестилация от смолата на португалският крайбрежен бор.

Известно е като един от най-добрите естествени разтворители за лакове и бои.

Да не се бърка с т.нар Терпентин от магазинната мрежа.

Свойства:

Ниско вискозно безцветно масло със свеж етеричен мирис. При изсъхване мирисът изчезва напълно. Удължава времетраенето на съхненето защото прониква в по-голяма дълбочина.

Препоръчано приложение:

Като разредител за камелиево, тунгово, ленено и др. масла, както и на маслени бои, маслени лакове, грундове и за разтваряне на смоли и восъци при производството на политури. Подходящо  средство за почистване на четките и за щадящо почистване на дървени повърхности.

Допълнителни указания:

Във вътрешни пространства да се използва при осигурено добро проветрение.

Да се пази от светлина в добре затворени съдове

Публикувано на Хоби. Запазване в отметки на връзката.