Казват, че кризата свършила. А защо не предупредиха, че започва?

 

DarikFinance.bg, 18 февруари 2010 10:20

 

Резките движения в курса долар/евро, които изпратиха обединената валута на 9-месечно дъно, са по-скоро корекция в трайното поевтиняване на щатската валута, а не покачване. Такова е наблюдението на Димитър Димитров, началник отдел "Търговия" в СиБанк, който коментира настъпилото раздвижване в курса между двете валути през последните дни специално за финансовото предаване ИконоМикс по Дарик радио. 

В САЩ се появиха  прогнози, че EUR/USD може да стане 1:1. Смятате  ли, че това е възможно? 

Смятам, че подобен курс от 1:1 няма да видим в близките години. Защото нещата не са добре както в Европа, така и в САЩ. Равновесният курс, според мен, е някъде около 1.20, като говоря за хоризонт някъде от края на тази година, средата на другата.

На  какво се дължи  ралито на долара, започнало  от ноември 2009? Само на слабостта на еврото ли?

Доларът пада вече доста дълго време, а всеки пазар като прегрее, има такива фази на корекция. Това, според мен, е по-скоро корекция на трайното поевтиняване на долара, а не покачване на американската валута. Тази корекция може да се разпъне в по-дълъг хоризонт, тъй като доларът пада от години. Даже, ако погледнете исторически данни, доларът пада от края на Втората световна война.

Има години, в които прави някакви корекции, но по принцип силата на долара отслабва. Има такива фази на затишие, при които курсът се консолидира, преди да се види в каква посока ще тръгне. За момента ясна посока няма и корекцията може да продължи до нивата 1.15-1.20. И вече след това, което може би ще стане към края на тази година, може да остане пак на тези нива от 1-50-1.60 долара за евро, а може и да ги подмине, ако се запази тази тенденция от последните 50 години.

Друг е  въпросът, че има голям риск за еврото в текущата ситуация, с Гърция, която може да се окаже, че няма да е само в Гърция. И само при такъв сценарий, според мен, ако нещо тръгне да става с еврото, което в момента всички се опитват да предотвратят…

Сценарии  за разпадане на еврото или сценарии проблемите с Гърция да се разширят и да преминат и в Испания, Португалия и Ирландия?

Да, именно, тези проблеми да се разширят. За да си в Еврозоната, трябва да отговаряш на някои

икономически

показатели, а като не отговаряш, логиката е, че трябва да напуснеш. В Италия от доста дълго време се спекулираше, че ще им е по-лесно, ако не са вързани в еврото и си върнат лиретата. Сега виждаме и проблемите в Гърция. Не дай си боже, ако ни приемат и нас! Не вярвам, че няма да имаме проблеми.

А разпадането на Еврозоната прекалено песимистичен сценарий ли е или  не е чак толкова  нереалистично?

Сравнително далечно във времето, но не нереалистично. Защото ето какво се получава – имаме 15 страни, имаме нови кандидати за страни – членки в ЕС, а реално всичко се издържа от 2 страни – Германия и Франция. Просто няма логика две страни да хранят още 13 или 15.

Ето, ако  пак се върнем към случая с Гърция – всички се надяват, че Германия ще помогне на Гърция. Тук отново няма никаква равнопоставеност. В една такава организация, в която двама–трима са натоварени с прекалено много разходи по останалите, а тези пари реално, те се осигуряват от германските данъкоплатци, аз ако съм на тяхно място, ще бъда твърдо против.  

Добре, всичко това се отразява негативно на еврото. Но САЩ също имат рекорден дефицит, който дори няма признаци да се опитват да го ограничат. Това не тежи ли на долара?

Рекорден  дефицит не е хубаво нещо, но в  текущата ситуация те просто нямат  друг избор. Това е единственото нещо, което могат да направят, другото е да фалира цялата държава, което очевидно управляващите не могат да си позволят. По-скоро с всякакви мерки, те се мъчат да закрепят положението. Според мен, въобще спасяването на банките и тези милиарди, милиарди, милиарди, вкарани в икономиката не бяха най-разумното нещо.

Аз нямам  рецептата, какво трябваше да стане, но това не беше най-удачното, тъй като за това с години ще си носим последствията, както в САЩ, така и в Европа. Твърде много банки бяха спасени, твърде много пари се наляха в икономиките, без особено реална полза. По-скоро, смъртта на някои институции беше отложена във времето и единственият начин от тук нататък е да се върви към някаква хиперинфлация, която да обезцени тези пари, защото ако парите сега се изтеглят обратно, се връщаме на същото положение от преди да бъдат вкарани тези средства.

Единственият изход е да се пусне хиперинфлация и парите да се обезценят, което ако е в една страна е лесно, другите могат да наложат някакви твърди мерки, но като е в световен мащаб вече става по-страшно, понеже означава, че всичко трябва да се зачеркне и да се започне отначало.

Преди бяха спасени корпорации, които, както се изтъкваше, са прекалено големи, за да фалират. Смятате ли, че сега сме изправени пред подобна ситуация, само че става въпрос за държави?

Ами да, те хората вече го казаха, че по същия начин  Гърция е твърде голяма, за да фалира, но това също е порочна практика. По-скоро, не е трябвало да се допуска това, а при тези големи корпорации – голямото окрупняване.

Но  след като вече веднъж е допуснато, въпросът сега е, кое е по-малкото зло?

Това е  вече малко философски проблем, понеже не знаем какво ще се случва от тук нататък. Но според мен, с тези мерки, които се предприеха, не беше това начина. Може би трябваше да има фалити. Фалити на големи корпорации – на Gеneral Motors, на големи банки. Това се направи с цел да не го усетят обикновените хора. Но те, въпреки всичко усещат кризата, остават без работа, няма как да си плащат сметките, взимат им къщите или апартаментите. Това, което се опитаха да го избегнат, не се получи. По-добре да бяха фалирали, щеше да е по на чисто.

А не мислите ли, че Lehman Brothers  беше оставена да фалира, именно, за да ни покажат  какво би се случило, ако не се помогне  на такива корпорации? Защото веднага след фалита й бяхме на ръба на финансов апокалипсис.

Аз бих  казал, че ние продължаваме да се движим по ръба. Това, че кризата е свършила няма как да го твърдят някои специалисти. Защото те, ако са толкова добри, да знаят, че кризата е свършила, можеше преди това да предупредят, че тя идва. А това никой не го каза, всички бяха много изненадани. Аз не смятам, че кризата е свършила, просто влизаме в някакъв период, който ще бъде много дълъг и с неясен изход. Икономиките не вървят и това е факт.

Споменахте преди хиперинфлация, в този ред на мисли, кога очаквате ФЕД или ЕЦБ да предприемат повишаване на лихвените проценти?

Не мисля, че това ще се случи през тази година. Евентуално следващата, ако въобще нещата вървят в някакво позитивно развитие и не се стигне до някоя нова криза. Все едно откъде ще дойде, защото очевидно има много места, откъдето да се появят изненади.

Такива  резки движения при EUR/USD видяхме около фалита на Lehman Brothers и през март 2009, в пика на кризата. Ако това е някакъв индикатор, задава ли се пак нещо толкова ужасно?

Ако кажа, че се задава, може да стана лош пророк, а аз не искам да съм такъв. Не мога да го твърдя, но по-скоро тогава имаше много корективни движения, които бяха по-резки, поради стресовата информация, която се появяваше тогава, така че не може да се каже, че ни чака нещо страшно, а може да стои и зад ъгъла.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Advertisements
Публикувано на Финанси. Запазване в отметки на връзката.