ФОРМАТЪТ DjVu – НЕЩО НЕВИЖДАНО ЛИ Е ?

DjVu формата:  Конвертиране, създаване и много друга полезна информация.
Преди време доста често срещах в интернет странни файлове с разширение djvu, които бяха пълна мистерия за мен. Мислех ги за нещо строго специализирано или архаично, но се оказа, че съм се лъгал. Днес вече мога да ви разкажа много по-подробно за този файлов формат.

Голяма част от текстовите документи все още се използват на хартиен носител, а често съдържат и графика. Но с всяка изминала година нуждата от електронен обмен на информацията се увеличава и това налага сканирането на многобройни документи или директното им експортиране в цифров вид и качването им в глобалната мрежа. Но скоростта на интернет никога не е достатъчна и размерът на файла има значение. А ако говорим за текст, комбиниран с висококачествена графика, крайният размер на файла, независимо дали е PDF, JPEG, или друг, е прекалено голям, за да се прехвърля онлайн.

DjVu (произнася се “дежа вю” – от френското “вече видяно”) е продукт, разработен през 1996 г. в изследователските лаборатории на AT&T (с автори Yann Le Cun, Leon Bottou, Patrick Haffner и Paul Howard). Той представлява уебориентиран формат, но освен това и софтуерна платформа за разпространение на документи и графика. Първоначалната цел, с която е създаден, е за съхраняване на сканирани изображения, но може отлично да замести PDF, PS, TIFF, PNG, JPEG и GIF, като предложи същото качество, но при по-добри параметри. В сравнение с изброените конкурентни формати размерът на DjVu файловете е по-малък, което съответно води до по-бързо сваляне от мрежата, по-бързо рендериране и визуализиране, при това при изобразяване с отлично качество, а също така консумира по-малко ресурси на клиентската система. DjVu графиките се визуализират незабавно и могат да се преоразмеряват, без да се налага пререндериране. Може би на повечето от вас се е случвало да се опитват да отворят голям и тежък PDF файл и им е познато изключително досадното чакане (особено ако компютърът е по-слаб) – често дори самото скролиране между отделните страници е изключително тромаво. В такъв случай защо да не използвате DjVu? Може би на този етап единственото предимство на PDF е неговата популярност и фактът, че вече се е наложил сред много организации и отделни потребители.

В своята същност DjVu представлява технология за графична компресия. Една от най-важните й характеристики е разделянето на обекта на слоеве. За да се създаде DjVu файл, изходният обект се разделя на три: фон, преден план и маскираща графика. Обикновено първите две са изображения с ниска резолюция (100 dpi), а маскиращата графика представлява двустепенна графика с висока резолюция (300 dpi), в която по принцип се съхранява текстът. След това фонът и предният план се компресират с алгоритъм, наречен IW44, а за маскиращото изображение се използва JB2. Това позволява дистрибутирането чрез интернет на цветни графични образи с много висока резолюция на сканирани документи и снимки. Важно е да се отбележи, че DjVu представлява отворен стандарт. Нивото на компресия обикновено е около 5 до 10 пъти по-високо в сравнение със стандартните методи за компресия на цветни документи при JPEG и GIF и от 3 до 8 пъти по-високо в сравнение с черно-белите TIFF документи. Например сканирана пълноцветна страница при 300 dpi може да бъде компресирана от около 25 MB до 30–100 KB. Файл с такъв размер е особено подходящ за използване в HTML документ. Файловете, създадени с тази технология, могат да имат разширение djvu и djv.

При директно сравняване с Adobe PDF се открояват и някои други различия. DjVu винаги е растерен формат, докато PDF може да бъде и векторен, в зависимост от изходните данни. Конкретно PDF се използва само като контейнер за невекторни изображения (каквито са сканираните) и в този случай неговото предимство за мащабиране се губи. Тук трябва да се има предвид и още един факт – винаги може да се конвертира векторен към растерен формат, но обратното е много по-трудно. Изводът е, че трябва да се съобразите с изходните документи и внимателно да прецените кой формат ще е най-подходящ. DjVu е много добър за графични файлове и е специално оптимизиран за сканирани изображения и текст. А ако вече разполагате с обработена с OCR софтуер страница, в която текстът е коригиран и използваните шрифтове са налични и могат да се интегрират – в този случай PDF е по-добрият избор. Ако оригиналните източници са текстови файлове – Microsoft Word DOC или TeX (и особено ако в тях се съдържат някакви математически формули или векторни графики), тогава отново PDF трябва да бъде предпочитаният вариант. Но когато не желаете да се занимавате с OCR софтуер (заради цената или друга причина, като например да се запази оригиналният документ с подписи и т.н.), в такъв случай DjVu е вашият избор. Друга причина да се използва DjVu е, че при разработката на неговите компресори е помислено за възстановяването на повредени документи.

Също така резолюцията на DjVu трябва да бъде определена в момента на създаване на файла, т.е. ако разполагате с готови сканирани документи, значи вече имате указано ограничение за максималната разделителна способност. При DjVu не е предвидена и възможност за сертифициране на автентичността на документа. Той не може да съдържа форматиран текст – при него просто всички данни се съхраняват като обикновен текст и после се определят връзки на текстовите компоненти с определени области от документа. При работа с DjVu не може да се използва DRM (Digital Rights Management).

DjVu плъгин е свободно достъпен за всички най-разпространени браузъри: IE, Firefox, Netscape, Mozilla, Galeon, Konqueror и Opera. Множество интернет сайтове разчитат на този формат и ви предлагам да посетите djvu.org/links/index.html, където ще откриете голямо количество връзки към различни DjVu ресурси.

Съществува и предложение форматът DjVu да се използва в проекта One Laptop per Child (проекта за създаване на лаптоп за $100, за който неведнъж сме писали), тъй като отново натежават предимствата на малкия размер и липсата на изискване за някаква шрифтова поддръжка. DjVu е един от форматите и на софтуерния четец за Linux Evince, който е много вероятно да се използва при OLPC. За комерсиалното разпространение на DjVu се грижи базираната в Сиатъл компания LizardTech в партньорство с AT&T Labs. Все пак съществуват и някои инструменти с отворен код, за които ще стане дума в следващия брой.

Материалът е взет от тук:

Адриан Банчев

http://www.computers…p?mysid=949&t=8

DjVu софтуер

Време е  да направя преглед на основната част от софтуера, който ви е необходим за работа с формата DjVu. При пръв по-общ поглед върху наличните програми веднага прави впечатление, че повечето от тях са дело на руснаци. Като изключим комерсиалните предложения на LizardTech, те са тези, които полагат най-големи усилия за развитие и популяризиране на интересния формат. А и много от DjVu ресурсите, които се появяват в интернет, също имат руски произход.

WinDjView

Ще започна с една от програмите с отворен код – WinDjView, която е предназначена не само за визуализиране на DjVu файлове, но предлага и още нещо. Актуалната версия е 0.4.3, авторът е Andrew Zhezherun и може да я изтеглите от windjview.sourceforge.net. Отличава се със завидна бързина, която се усеща най-добре на по-бавни машини, а ако трябва да направя сравнение, тя е аналог на Adobe Reader (бивш Adobe Acrobat Reader) или Foxit Reader от света на PDF. Интерфейсът и функционалността й са подобни и потребителите, свикнали с PDF вариантите, веднага ще се почувстват в свои води (тук не искам да правя директно сравнение с последната версия от Adobe – Reader 8, чиято функционалност вече е разширена в различна насока).

Освен базова функционалност WinDjView ще ви предложи и възможност за копиране на текста от файла, като просто изберете Select Tool (меню Tools или от изведения на преден план бутон) и маркирате даден пасаж. Тук обаче срещнах и някои проблеми, тъй като този инструмент невинаги сработваше и може би имат значение и качеството и видът на изходния документ. Също така разполагате с увеличаваща лупа.

Особено полезни са опциите за експорт на отделна страница като BMP графичен файл или на целия текст на документа. И двете се справят много добре. Трябва само да имате предвид, че при BMP експорта се получават наистина огромни файлове, а при текста в резултата се появява паразитен символ, който обаче много лесно може да се премахне с глобално заместване. Програмата ви дава възможност и за разпечатване на страници от файла.

DjVuReader

Следващото предложение е DjVuReader от Dmitriy Gar"kaev. За съжаление версията, която тествах (2.0.0.26), е отпреди около две години, а и в момента е изключително трудно да се открие в интернет. Все пак може да се намери на този адрес:

http://www.freesoft.ru/?id=79127.

Програмата се отличава с по-симпатичен интерфейс, който дори може да се преподрежда, а в някои отношения превъзхожда WinDjView. Например тя предлага инструмент за селекция, с който може да изберете произволна илюстрация от файла, след което да натиснете съседния бутон Copy Picture (Ctrl + P) и да я прехвърлите в любимия си графичен редактор. По същия начин се копира и текст. В лявата част се намират няколко табулирани панела, между които може да се превключва: Thumbnails за показване на миниатюрите на страниците, Adjust за промяна на контраста и яркостта, Info за базовите данни на файла и др.

Друго предимство е възможността за отваряне на няколко DjVu файла едновременно. Не видях обаче опция за печат.

DjVu Solo

Компанията LizardTech е разработила и некомерсиална версия на DjVu Solo 3.1. Но това е приложение, ориентирано не толкова към визуализиране на DjVu файлове, а повече към тяхното създаване. В режим преглед не ми хареса това, че миниатюрите са само в един ред.

С DjVu Solo 3.1 можете директно да приемате изображения от скенер или да отворите вече готови графики. След това избирате Save As или Encode As DjVu. Ще ви дам пример с JPG снимка, чийто оригинален размер при мен беше 336 KB, а след превръщането й в DjVu формат намаля до 61 KB, при това без видима съществена загуба на качество! Отделните страници от DjVu файл също могат да се експортират. Много приятно впечатление ми направи крайният размер, който е съществено по-малък в сравнение с WinDjView.

За съжаление този продукт вече не може да се открие на официалния сайт и е заменен от комерсиалния Document Express with DjVu. Но за радост все още може да се намери на отделни места в мрежата:

http://www.ntpo.com/programm/raznoe/djvusolo3_1-noncom.rar

Document Express Enterprise

Това е водещият в момента продукт на LizardTech за работа с DjVu. В пълния пакет е включен и Virtual Printer (Pro), който ви помага да конвертирате всяко цифрово съдържание към DjVu, а също така и PDF to DjVu Converter за преобразуване на Adobe PDF файлове. Пълният размер на Document Express Enterprise 5.1.0 (версията, с която разполагах) е около 190 MB, а освен това той изисква Microsoft .NET Framework 1.1, която е включена в инсталационния диск. Сам по себе си Document Express Enterprise представлява просто сбор от инструменти, улесняващи работата с DjVu.

Освен браузърната добавка, която се разпространява и самостоятелно и е разгледана по-долу, друг основен компонент, който Windows потребителите могат да използват, е Workflow Manager. С негова помощ много бързо и лесно се обработват голямо количество цифрови обекти. Особено подходящ е за сериозни компании, които ежедневно комуникират със значителен брой клиенти и партньори. Всъщност отделните елементи на Windows пакета са само графични обвивки, като те са достъпни и от команден ред за използване под различни платформи.

http://www.lizardtech.com/products/doc/

LizardTech DjVu Browser Plug-in

LizardTech предлага и добавка (Plug-In), която е предназначена за уеббраузъри, но може да се асоциира с DjVu файловете и да ги отваря и самостоятелно. Актуалната версия, която изтеглих от официалния сайт на компанията, е 6.1.0, а изискванията й са за Windows 98 до XP, 64 MB RAM, IE 5, Mozilla 1.0 и по-нови, видеокарта, която поддържа поне 24-битов цвят. Много бях доволен, че се интегрира перфектно и с моя модифициран Firefox. Отделно се разпространяват версии и за Mac OS X и Linux. Работният прозорец е вграден изцяло в този на външното приложение и въпреки спартанския му на пръв поглед вид ще ви предложи почти всичко най-важно, с което разполагат и самостоятелните програми за запис и печат на документи, експорт на текст и графика и др.

Може да го свалите от:

http://www.lizardtech.com/download/dl_options.php?page=plugins

Накрая искам да ви препоръчам да посетите още няколко сайта, в които ще намерите още полезни DjVu ресурси. На адрес sourceforge.net/projects/djvu (djvulibre.djvuzone.org) ще откриете DjVuLibre – софтуерен пакет (отново с отворен код), който включва визуализатор, добавка за уеббраузър, енкодери и декодери, както и някои помощни инструменти. Имайте предвид, че с тях се работи само от команден ред. Осигурена е и поддръжка на различни операционни системи. Друг много полезен интернет източник е http://www.planetdjvu.com/resources.htm.

Адриан Банчев

Материала е взет от тук:
http://www.computers…a0cc3571fcf3a27

Как да си направим сами DjVu

Вероятно тези от вас, които четат долните редове добре познават формата .djvu един доста приятен формат за електронни книги, като се има предвид качеството на компресията която посига. Формата е разработен от лабораториите на Bell, и в момента се ползва с широка популярност. До скоро само използвах готови .djvu файлове, но винаги съм искал да разбера как да ги правя сам. След като научих как реших да споделя, начина и безплатните инструменти с които това става.
Инструментите:
Програма за редактиране на изображения: Забравете за фотошоп. Представям ви една малка по размер и многофункционална програма за редактиране на изображения, идеална за фотографи-аматьори. Става дума за безплатната версия на PhotoFiltre 6.3.1.
Програмата може да свалите отТУК:
http://photofiltre.f…r/frames_en.htm

С помощта на тази програмка, лесно може да редактирате цифровите си фотографии.
Поиграйте си с нея и ще я обикнете. В случая ще я използваме за групово редактиране на 100-тина файла (албум по корабни парни котли, който предварително съм сканирал). Всеки един от фаловете е с размер около 300кб, като моята цел е да ги намаля поне на половина.
След като сме инсталирали успешно програмата, стартираме я и от менюто Tools избираме
"Automate/Batch"

Намалено до 75% (от800 x 600) – Щракнете за да увеличите

След това избираме директорията съдържаща изображенията "Source folder" и диркеториятаа в която да се запишат редктираните изображения.

След като сме задали двете директории от менюто Image задаваме какво да е намалянето – в случая аз съм избрал 33% за хоризонталата и вертикалата. Възможно е задаване и в брой пиксели.

Сега отиваме на Action където можем да запаметим избраните настройки за редакция (освен намалянето има и други възможности – Разгледайте ги), а можем и да не го правим. Натискаме ОК И програмата започва своята работа…

Програма за създаване на .djvu: Безплатна програма за създаване на .djvu файлове може да свалите от ТУК:
http://www.ntpo.com/…o3_1-noncom.rar

След като инсталирате програмата стартирайте я и от менюто File/Open изберете директорията, в която са редактираните изображения. вероятно няма да видите файлове в нея. От полето Files of type: изберете jpeg File или друг формат, в който са изображенията.

Намалено до 79% (от767 x 534) – Щракнете за да увеличите

Отворете един от файловете в директорията (най-добре първия ). След това отиваме в менюто Edit и избираме Append Page(s).

Намалено до 79% (от766 x 534) – Щракнете за да увеличите

Сега маркираме (Ctrl+A) всички файлове в директорията (Може да не добавяме 1-вия вече отворен файл). И натискаме Open.

Ако сте маркирали и избрали и първият файл и не искате да се дублира в .djvu документа маркирайте го от лентата вляво и го изтрийте от спистка.
След като сме подбрали и подредили изображенията, които ще комбинираме и конвертираме
в .djvu документ от менюто File избираме Encode as Djvu.

Намалено до 79% (от767 x 534) – Щракнете за да увеличите

В появилия се диалогов прозорец избираме Bundled – Така всияки изображения ще се обединят в един документ.

Сега остава само да изберем име на новия файл, да зададем директория в която да се запише и да чакаме програмата да си свърши работата.

Изчакваме програмата да обработи файловете и се наслаждаваме на продукта си.

Какви са резултатите.
От оригиналните изображения с общ размер 30мб. след намалянето с PhotoFiltre имаме същите изображения с общ размер 7.26мб. След конвертиране в .djvu размера на файла е само 2мб. докато при комбиниране на същите файлове в PDF и задаване на Малък Размер/ Лошо качество Резултата е файл с размери 7.5мб.
За сравнение файловете може да изтеглите от тук .DJVU и тук .PDF :
http://yakimov.homef…tlas-kotli.djvu
http://yakimov.homef…atlas-kotli.pdf

[Материалите по тази част са взети от тук:

http://za-bloga-mi.b…og-post_15.html

Ето как можем да конвертираме PDF , Word , Excel , PowerPoint , IE 7 , FireFox , Opera , Photoshop , Autodesk , AutoCAD в DjVu .

Или да си създадем свой собствен DjVu от горе избраните документи:

Намалено до 59% (от1024 x 246) – Щракнете за да увеличите

Как става това :

Чрез така наречения виртуален принтер.

Линк :

http://files.rushim….DjvuPrinter.zip

http://rs217.rapidsh…r_3.5.400.1.rar

След като инсталирате виртуалния принтер направете следното :

1. File- print :

2. От менюто Print – name , изберете Lizard Tech Virtual Printer.Изберете от настройките според предпочитанията си колко страници и каъв формат и като сте готови натиснете OK

Намалено до 100% (от606 x 551) – Щракнете за да увеличите

3. Отново имате меню с настройки като запазване на изходния файл но това вече е менюто на самия виртуален принтер.За по прецизни настройки може да изберете менюто – Advanced

Намалено до 99% (от607 x 332) – Щракнете за да увеличите

4. Появява се следното меню – избора е изцяло ваш като може да експериментирате с различните настройки.

5. След като сте готови давате ОК и избирате каде да се запази файла.

6. Изчаквате докато завърши процедурата и вече имате нов файл в формата DjVu

По този начин вие може да конвертирате и съзсавате файлове в DjVu.

А ето и един много полезен и същевременно подобен по начин на работа видео урок за тези които не са

се справили с мойте указания :

Ето един видео урок как става конвертирането от Word,Exsel,IE 6/7,Opera Photoshop и много други

програми в PDF чрез Виртуален принтер.

-програми които може да изпозвате за виртуален принтер са :

безпалтни- doPDF , primoPdf , PDF reDirect , CutepdfWriter и много други

PDF Factory Pro-платена

Ето и линк към самия видео-урок:

http://www.print-dri…romo/index.html

Други полезни програми които ще са ви нужни за отваряне и използване на DjVu с обяснения може да намерите и изтеглите ето тук :

http://www.kn34pc.com/index_main.html в раздела програми.

Плюс още един полезен линк :

http://sourceforge.n…?group_id=32953

LizardTech DjVu Plug-in – Plug-in за MS Internet Exploer, Mozilla Firefox и Opera

Инсталиран изглежда така :

Намалено до 59% (от1024 x 770) – Щракнете за да увеличите
Намалено до 59% (от1024 x 819) – Щракнете за да увеличите

Тази последна част –

„ Ето как можем да конвертираме PDF , Word , Excel , PowerPoint , IE 7 , FireFox , Opera , Photoshop , Autodesk , AutoCAD в DjVu „

е авторска и може да се разпространява без да се иска разрешение от автора но при условието

копирането и в други форуми и саитове да бъде коректно отбелязван първоисточника и автора .

Показания начин от мен не претендира за единствения въможен начин за конвертиране и създавана на

DjVu това е личният ми опит и го споделям с вас.

Надявам се да съм ви бил полезен с този урок .

Автор : pticata

Advertisements
Публикувано на Книги. Запазване в отметки на връзката.