УПЛЪТНИТЕЛИ – О-ПРЪСТЕНИТЕ

О – пръстените са елементи използвани за уплътнение между цилиндрични повърнности. 
Изработват се от различни пластични материали в зависимост от приложението им.
При уплътняване на елементи работещи в отсъствие на налягане, трябва да бъде гарантирана необходимата промяна на формата, което означава, че дълбочината на монтажния жлеб, трябва да е по-малка от сечението на пръстена.
При повишаване на налягането обаче, пръстенът започва да променя формата си и се притиска към мястото за уплътняване толкова по интензивно, колкото е по-голямо налягането.
При употребата на О – пръстени за подвижни уплътнения съчетани с високо налягане, се ограничава възможността за равномерно смазване на уплътняваните повърхнини.
При скорости на приплъзване над 0.2 м/сек, се налага използването на  О -пръстени с по-висока твърдост, специални лубриканти, запазващи вискозитета и свойствата си на мазане при високи температури.
В такива случаи се препоръчва в паралел с работният  О – пръстенът да се монтира и защитен, поддържащ пръстен, който да бъде с размер малко под работният, за да може да не пречи на смазването на работния.
 
 

Някои използувани материали за производство на уплътнители О-пръстени и К-маншети и тяхното означение по DIN:

NB – Нитрил – бутадиен – каучук
FP – Флуор – каучук (“Витон”)
SI  – Силикон – каучук
EP – Етилен – пропилен – каучук
CR – Хлоропрен – каучук
NR – Натурален – каучук
BU – Бутил – каучук
PTFE – “ Тефлон

МАТЕРИАЛИ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА УПЛЪТНИТЕЛИ
Материал Свойства

PU

зелен

 

PU е термопластичен полиуретанов еластомер /полиуретан/. Притежава забележителна устойчивост на абразивно въздействие, ниска остатъчна деформация при натиск, високи устойчивост и якост на скъсване. Използва се за чашкови / U / уплътнители – маншети, шевронни уплътнители, чистачи и др. Уплътнителите от този материал се използват за съществуващи хидравлични флуиди и за вода до 60°C. Прилага се за налягане до 400 bar.

 

H-PU

червен

H-PU е устойчив на хидролиза, термопластичен полиуретанов еластомер /полиуретан/. Той комбинира техническите свойства на PU зелен с висока устойчивост на хидролиза и се използва при водна хидролиза на машините, тунелните конструкции, в пресовото производство и хранителната промишленост. Препоръчва се за чиста вода, HFA и HFB флуиди и биологически разлагащи се хидравлични флуиди.

 

NBR

черен

NBR е еластомер на основата на акрилонитрил бутадиен каучукова смола /маслоустойчива гума/. Използва се при чашкови / U / уплътнители – маншети, шевронни уплътнители и мн.др. Притежава висока устойчивост на минерални масла и смазки, греси или компресорни HFA, HFB и HFC. Устойчивост на износване и еластичност. Материалът не е устойчив на флуиди с прибавка на базата на гликола, HFD флуиди, ароматни съединения /като бензин/, астери, кетони и амини или концентрирани киселини и основи.

 

Viton

FKM

кафяв

Viton е еластомер на основата на флуорин каучукова смола /Viton e регистрирана търговска марка на Дю Пон/. Използва се за чашкови / U / уплътнители – маншети, шевронни и обиращи уплътнители. Устойчив е на топлина – до 200°C, химикали, на външни условия и озон, минерални масла и смазка, съдържаща сяра, лесно запалими флуиди. Не е устойчив на дехидратантен HFD амоняк, сода каустик, каустик калиеви разтвори, кетони, естери, диоксан, някои амини и органични киселини.

 

EPDM

черен

EPDM е еластомер на етилен пропилен каучукова смола. Използва се за чашкови / U / уплътнители – маншети, и специални уплътнители, подложени на въздействие на гореща вода, пара и алкали. Не е устойчив на минерални масла на основата на хидравлични флуиди. Високоустойчив на външни условия, озон и стареене.

 

Silicone

MVQ

оранжев

Silicone /силикон/ е еластомер на базата на винилполисилозан каучукова смола. Използва се за О-пръстени, набивки и специални уплътнители. Основното приложение е за статични, неподвижни уплътнители. Silicone e високо устойчив на топлина – до 200°C, на външни условия, озон и стареене.

 

PTFE Virgin

бял

PTFE е политетрафлуоретилен /чист тефлон/, който се използва за опорни пръстени, шевронни уплътнители, О-пръстени, ротационни уплътнители и набивки. Той е материал с широк технически диапазон на приложение. Стопени алкални метали и газообразни флуори могат да въздействат на PTFE при високи температури и налягане.

 

PTFE(F)

с пълнители

сив

PTFE(F) е политетрафлуоретилен с метални пълнители /пълнен тефлон/ , който се използва за ниско фрикционни уплътнители, опорни черупки и лагерни пръстени за шевронни уплътнители и водещи пръстени. Висока химическа устойчивост.

 

POM

черен, бял

POM e полиоксиетиленов пластомер /полиацетал/ за антиекструзионни пръстени, втулки за водещи пръстени, обиращи пръстени и др. Добри механични свойства, ниска водна абсорбция и добра химическа устойчивост. POM може да се използва при всякакво минерално масло и смазки, KFA, HFB и HFC флуиди. Не е устойчив на концентрирани киселини и алкални разтвори.

 

PA

черен, бял

PA /полиамид/ е оптимална комбинация от механична якост, неподатливост и механична затихваща способност, допълнени от добра износоустойчивост и плъзгащи свойства.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Статията е написана от Иван Михайлов, като са ползвани материали от интернет и спецификации на производители.

Advertisements
Публикувано на Техника и технологии. Запазване в отметки на връзката.