ХЛЯБ С ЛУК, МАГДАНОЗ И РИГАН.


 

Тази седмица хлябът, който замесих е подправен с лук, чесън, магданоз и пресен риган. Няма да обяснявам как хубаво замириса в кухнята, като го сложих да се пече. Хлябът е италиански и се казва Pane all’Erbe. Рецептата взех от Barry Harmon’s Artisan Bread Baking, като добавих към продуктите и пресен риган. Използвах прясна мая за хляб, която може да се замени със суха.

Хлябът се приготвя лесно, получава се мека среда и хрупкава коричка. Превъзходен е докато е топъл. Продуктите са за 1 хляб, който може да се оформи в продълговата или кръгла форма.

Продукти:

  • 500 гр. брашно
  • 250 мл. топла вода
  • 1 суп. лъж. зехтин
  • 30 гр. прясна мая или 7 гр. суха мая
  • 2 ч. лъж. сол
  • 1 ч. лъж. захар
  • 1/3 връзка магданоз
  • 1 суп. лъж. нарязан пресен риган
  • 1 малка глава лук
  • 1 скилидка чесън

Магданоза, лукът и чесъна се нарязват на ситно.

Маята, солта и захарта се разтварят във водата. Добавят се всички подправки и по малко от брашното. Замесва се меко тесто. Меси се върху набрашнена повърхност 5 минути, докато поеме всичкото брашно.

Оформя се на топка и се оставя в намаслена купа да втасва за 1 1/4 часа.

Тестото се премесва отново. Оформя се на продълговат хляб. Слага се в намаслена тава, поръсва се с брашно и се правят разрези по повърхността. Оставя се за повторно втасване за 45 минути.

Фурната се нагрява на 200°C. Хлябът се пече 20 минути, след това се обръща и се допича още 10-15 минути. Оставя се да се охлади преди да се разреже.

Публикувано на Храна и напитки. Запазване в отметки на връзката.